Statuten vzw Minos Leuven

Hieronder vind je onze volledige statuten, zoals van kracht vanaf 29 oktober 2020 en gewijzigd op 06 juni 2021. Liever een overzichtelijkere pdf-versie? Die vind je hier.

 

Titel I – Algemene bepalingen

Artikel 1. De vereniging wordt Minos Leuven genoemd.

Artikel 2. Minos Leuven is een studentenvereniging in Leuven. Minos Leuven is een vereniging zonder winstoogmerk.

Artikel 3. De maatschappelijke zetel van Minos Leuven is gelegen in het Vlaams Gewest. De precieze locatie van Minos Leuven binnen het Vlaams Gewest wordt bepaald en gewijzigd door het bestuur.

Artikel 4. Met het begrip ‘academiejaar’ en ‘semester’, zoals verder vernoemd, wordt steeds de periode bedoeld zoals bepaald door de Katholieke Universiteit Leuven.

Titel II – Doel

Artikel 5. Minos Leuven heeft tot doel het debat rond de Europese Unie en Europa onder de Leuvense student aan te moedigen door middel van het organiseren van lezingen, seminaries, praatavonden en andere sociale activiteiten. Op deze manier tracht Minos Leuven dit debat toegankelijker te maken en dichter bij Leuvense studenten van allerlei studierichtingen en politieke strekkingen te brengen.

Artikel 6. Minos Leuven, zich bewust van de inherent internationale dimensie van het Europese debat, probeert in de mate van het mogelijke te internationaliseren. Dit doet zij ter aanvulling en ter ondersteuning van haar statutair doel zoals bepaald in artikel 5. Deze internationalisering houdt twee streefdoelen in:

1° Het zoveel mogelijk betrekken van Leuvense Erasmus- en internationale studenten in haar werking en;

2° Het helpen oprichten van afdelingen van Minos in heel Europa.

Bij het nastreven van deze internationalisering verliest Minos Leuven de Leuvense student als haar kernpubliek niet uit het oog.

Artikel 7. Minos Leuven kan voor de uitoefening van haar doel het lidmaatschap opnemen en/of het bestuur uitoefenen van andere verenigingen en ondernemingen, al dan niet met rechtspersoonlijkheid, voor zover die verenigingen of ondernemingen een doel hebben dat verenigbaar is met het hare.

Titel III – Politieke Neutraliteit

Artikel 8. Minos Leuven streeft haar doel zoals bepaald onder “Titel II - Doel” na op een politiek neutrale manier. Dit houdt in, maar is niet beperkt tot, de volgende absolute basisprincipes:

§1. Geen lid zal geweigerd of uitgesloten worden omwille van zijn of haar politieke voorkeuren. Hierop worden geen uitzonderingen toegelaten. Evenwel kunnen leden steeds geweigerd worden omwille van het voorstaan of plegen van gewelddaden.

§2. De praeses en vice-praeses nemen vanwege hun rol als bewakers van de neutraliteit van Minos Leuven geen bestuursfunctie of actief lidmaatschap op in enige politieke studentenvereniging, jongerenpartij of andere uitgesproken politieke vereniging. Indien zij een dergelijk engagement reeds hebben opgenomen, onderbreken zij dit gedurende hun tijd als praeses, respectievelijk vice-praeses.

Evenwel kan de algemene vergadering hierop een uitzondering toestaan. Dit kan enkel voorafgaandelijk tijdens de kandidatuurstelling van de praeses, respectievelijk vice-praeses, in kwestie en bij aanwezigheid van minstens de helft van de leden.

§3. Bij het organiseren van lezingen of debatten wordt steeds een evenwicht in politieke stemmen nagestreefd. Dit is geen absolute verbintenis, maar wel een belangrijk streefdoel.

§4. Bij het werven van nieuwe leden wordt steeds een verscheidenheid aan opvattingen en studierichtingen nagestreefd. Dit is geen absolute verbintenis, maar wel een belangrijk streefdoel.

Artikel 9. De politieke neutraliteit van Minos Leuven zoals bepaald bij artikel 8 impliceert niet de politieke neutraliteit van haar leden. Integendeel wordt een verscheidenheid aan uitgesproken politieke meningen te allen tijde nagestreefd en aangemoedigd.

Titel IV – De leden

Artikel 10. Minos Leuven kent twee soorten leden: de werkende leden, hierna “leden” genoemd en de toegetreden leden.

Artikel 10bis. Minos Leuven bestaat minstens uit drie leden.

Artikel 11. Geen enkel lid, of toegetreden lid, noch de erfgenamen of rechthebbenden van een overleden lid, kunnen enige aanspraak laten gelden of uitoefenen op het bezit van Minos Leuven. Ze kunnen evenmin de betaalde bijdragen terugvorderen.

Artikel 12. Niettemin kan het bestuur discretionair bepalen om enige inbreng terug over te maken aan een lid. De algemene vergadering wordt hiervan op de hoogte gebracht.

Afdeling I - De werkende leden

Artikel 13. Lidmaatschap staat in beginsel open voor iedere student of doctorandus ingeschreven aan een Belgische universiteit of hogeschool, die zich kan vinden in de doelstellingen van Minos Leuven.

Artikel 14. Het bestuur is bevoegd voor de aanstelling en het ontslag van de leden. De bevoegdheid om leden uit te sluiten blijft voorbehouden voor de algemene vergadering.

Artikel 15. Het bestuur kan enkel per uitzondering een lid weigeren. Deze weigering moet met argumentatie worden gestaafd, die schriftelijk ter kennis moet worden gebracht aan het geweigerde lid. Het geweigerde lid kan vragen dat de algemene vergadering beslist over het al dan niet toekennen van het lidmaatschap.

Artikel 16. Men is lid vanaf de aanstelling door het bestuur. Lidmaatschap kan geenszins afhankelijk zijn van enig doopritueel.

Artikel 17. Elk lid is vrij uit te treden door zijn ontslag aan te bieden aan het bestuur.

Artikel 18. Daarnaast vervalt het lidmaatschap onmiddellijk en automatisch wanneer het lid niet meer voldoet aan de voorwaarden om lid te zijn van Minos Leuven.

Artikel 19. De leden zijn gehouden tot betaling van een jaarlijkse bijdrage, lidgeld genaamd. Het lidgeld wordt vastgelegd door de algemene vergadering, maar kan niet hoger liggen dan 25 euro. Bij oprichting bedraagt het lidgeld nul euro.

Artikel 20. Het bestuur is bevoegd om het lidgeld van individuele leden te verlagen. Deze verlaging is enkel geldig wanneer dit besluit met redenen wordt omkleed. Het besluit tot individuele verlaging wordt geanonimiseerd gemeld aan de algemene vergadering.

Artikel 21. Alle leden kunnen het register van de leden raadplegen. Daartoe richten zij een schriftelijk verzoek aan het bestuur met wie zij een datum en het uur van de raadpleging van het register overeenkomen. Daarnaast hebben alle leden de overige rechten en plichten die in het WVV vastgelegd zijn in de artikelen 9:1 tot en met 9:23, behalve die waarvan deze statuten afwijken.

Artikel 22. Bijkomende rechten en plichten kunnen door het bestuur in het Intern Reglement worden vastgesteld maar kunnen niet afwijken van deze statuten.

Afdeling II - De toegetreden leden

Artikel 23. Derden kunnen als toegetreden lid worden beschouwd wanneer het bestuur daartoe beslist. Het bestuur is bevoegd om toegetreden leden te ontslaan.

Artikel 23bis. Toegetreden leden hebben de rechten en plichten die in het WVV zijn vastgelegd in de artikelen 9:1 tot en met 9:23, behalve die waarvan deze statuten afwijken.

Titel V – De algemene vergadering

Afdeling I – Lidmaatschap en stemrecht

Artikel 24. De algemene vergadering bestaat uit alle werkende leden. Alle werkende leden hebben een gelijk stemrecht, met name 1 stem per hoofd. Niettemin is het bestuur bevoegd om niet-leden of toegetreden leden uit te nodigen om de vergadering bij te wonen. Deze genodigden hebben geen stemrecht.

Afdeling II - Verloop van de algemene vergadering

Artikel 25. De algemene vergadering wordt voorgezeten en geleid door de voorzitter van het bestuur. Op verzoek van de voorzitter kan de algemene vergadering deze bevoegdheid overdragen aan een ander lid.

Artikel 26. Het verslag van de algemene vergadering wordt in beginsel opgesteld door de ondervoorzitter van het bestuur. Op verzoek van de ondervoorzitter kan de algemene vergadering deze bevoegdheid overdragen aan een ander lid.

Artikel 27. De leden van het bestuur geven antwoord op de vragen die door de leden, vooraf of tijdens de vergadering, mondeling, schriftelijk of digitaal worden gesteld in verband met de agendapunten.

Afdeling III – Bevoegdheden

Artikel 28. De algemene vergadering beschikt exclusief over de haar door de wet toegewezen bevoegdheden. Daarnaast kunnen deze statuten haar bijkomende bevoegdheden verschaffen.

Artikel 29. De algemene vergadering is bevoegd om de statuten te interpreteren en te wijzigen.

Een wijziging van de statuten vereist dat de voorgestelde wijzigingen nauwkeurig in de oproeping zijn aangewezen, dat twee derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is en er een meerderheid van twee derde van de stemmen wordt verkregen, waarbij onthoudingen noch in de teller noch in de noemer worden meegerekend.

Wordt het aanwezigheidsquorum niet bereikt, dan is een tweede bijeenroeping nodig en zal de nieuwe vergadering geldig beslissen volgens tweederdemeerderheid ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Heeft de statutenwijziging echter betrekking op het voorwerp of belangeloos doel van de vereniging, wordt de wijziging slechts dan aangenomen als een meerderheid van vier vijfde van de stemmen wordt verkregen, waarbij onthoudingen noch in de teller noch in de noemer worden meegerekend.

Artikel 30. De algemene vergadering benoemt en ontslaat de leden van het bestuur, volgens de procedure beschreven in Titel VI, afdeling II.

Artikel 31. De algemene vergadering keurt de jaarrekening van het voorgaande boekjaar en de begroting van het boekjaar dat daarop volgt goed op de algemene vergadering, na uiteenzetting van de stand van zaken door de financieel beheerder.

Artikel 32. Na de goedkeuring van de jaarrekening, beslist de algemene vergadering bij afzonderlijke stemming over de aan de leden van het bestuur te verlenen kwijting, alvorens een nieuw bestuur wordt benoemd.

Artikel 33. De algemene vergadering kan bij gewone meerderheid beslissen om leden uit te sluiten van de vzw. Onthoudingen worden in deze stemming enkel in de noemer meegeteld.

Artikel 34. De algemene vergadering heeft de bevoegdheid om leden van het bestuur te ontheffen uit hun functie door middel van het goedkeuren van een motie van wantrouwen. Een motie van wantrouwen moet ten laatste tien dagen voor de algemene vergadering worden aangekondigd door een vijfde van de leden. Het gewraakte bestuurslid heeft het recht gehoord te worden voor de stemming.

De stemming over een motie van wantrouwen is geheim.

Deze stemming gebeurt met aanwezigheid van twee derde van de leden van de algemene vergadering, met een tweederdemeerderheid, waarbij onthoudingen noch in de teller noch in de noemer worden meegerekend. Wordt het aanwezigheidsquorum niet bereikt, dan is een tweede bijeenroeping nodig en zal de nieuwe vergadering geldig beslissen volgens tweederdemeerderheid ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Artikel 35. Zoals bepaald in artikel 15 van deze statuten is de algemene vergadering bevoegd te stemmen over een geweigerd lidmaatschap indien het geweigerd lid hierom vraagt.

Artikel 36. De algemene vergadering kan beslissen om de vzw te ontbinden.

Een beslissing tot ontbinding wordt genomen onder dezelfde voorwaarden als voor de wijziging van het voorwerp of van het belangeloos doel van de vereniging.

Indien het aanwezigheidsquorum niet is voldaan, kan het bestuur een nieuwe algemene vergadering bijeenroepen, waar rechtsgeldig gestemd wordt ongeacht het aantal aanwezigen.

Artikel 37. Alle andere bevoegdheden, hier niet omschreven onder deze afdeling, komen toe aan het bestuur.

Afdeling IV – Stemprocedures

Artikel 38. Alle beslissingen van de algemene vergadering worden genomen met een gewone meerderheid, tenzij anders bepaald bij de wet of deze statuten.

Artikel 39. Beslissingen van de algemene vergadering zijn rechtsgeldig ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden, tenzij anders bepaald bij de wet of deze statuten.

Artikel 40. De stemming van beslissingen door de algemene vergadering gebeurt door handopsteking, uitgezonderd in de gevallen waar de statuten of de wet een geheime stemming voorschrijven.

Artikel 41. De stemming kan gebeuren via elektronisch medium, dat in essentiële kenmerken dezelfde waarborgen biedt als een handopsteking of geheime stemming respectievelijk.

Artikel 42. De leden kunnen zich op de algemene vergadering laten vertegenwoordigen door een ander lid. Het is mogelijk om op te treden bij schriftelijke volmacht voor hoogstens één ander lid.

Afdeling V – Bijeenroeping

Artikel 43. Het bestuur roept de algemene vergadering bijeen in de gevallen bij de wet of deze statuten bepaald, dan wel wanneer ten minste een vijfde van de leden hier schriftelijk om verzoekt.

Op initiatief van het bestuur kan een algemene vergadering worden bijeengeroepen wanneer zij dit passend acht.

In geval van een verzoek tot bijeenroeping, vindt de bijeenroeping plaats binnen 21 dagen na dit verzoek.

Artikel 44. Na het besluit tot bijeenroeping, worden alle werkende leden en bestuurders minimum 15 dagen op voorhand tot de algemene vergadering opgeroepen door het bestuur. De oproeping gebeurt schriftelijk.

De agenda wordt bij de oproeping gevoegd. Elk door ten minste een twintigste van de leden ondertekend voorstel wordt op de agenda geplaatst.

Artikel 45. De algemene vergadering wordt ten minste tweemaal gehouden in het tweede semester van het academiejaar.

De eerste van deze vergaderingen vindt niet later plaats dan veertig dagen na het begin van het tweede semester.

De tweede vergadering vindt niet later plaats dan honderd dagen na het begin van het tweede semester. Zij kan in elk geval niet vroeger plaatsvinden dan dertig dagen na de eerste algemene vergadering.

In geval van een verzoek tot bijeenroeping, wordt de algemene vergadering gehouden uiterlijk op de veertigste dag na dit verzoek.

Artikel 46. De algemene vergadering kan fysiek dan wel elektronisch worden gehouden.

Afdeling VI – Kennisgeving van beslissingen

Artikel 47. Het bestuur houdt een register bij waarin de beslissingen van de algemene vergadering worden genotuleerd.

Artikel 48. De leden van de vzw kunnen dit register inkijken door een schriftelijk verzoek in te dienen bij de praeses of vice-praeses.

Artikel 49. Derden kunnen dit register inkijken door een schriftelijk verzoek in te dienen bij de praeses of vice-praeses.

Titel VI – Het bestuur

Afdeling I – Lidmaatschap

Artikel 50. Het bestuur, ook praesidium genoemd, bestaat minstens uit:

-              Een voorzitter, ook praeses genoemd;

-              Een ondervoorzitter, ook vice-praeses genoemd;

-              Een financieel beheerder;

-              Een bestuurslid voor evenementen;

-              Een bestuurslid voor PR;

-              Een bestuurslid voor HR;

-              Een bestuurslid voor internationalisering.

Een bestuurder kan meerdere functies combineren. Echter kan dezelfde bestuurder nooit meer dan één van de volgende functies tegelijkertijd uitoefenen: voorzitter, ondervoorzitter, financieel beheerder. 

Artikel 51. Het bestuur kan nooit uit meer dan tien personen bestaan.

Artikel 51bis. Het bestuurdersmandaat is steeds onbezoldigd.

Afdeling II – Verkiezing voorzitter en aanstelling overige bestuurders

Artikel 52. De huidige voorzitter en ondervoorzitter van het bestuur wijzen een kandidaat aan als kandidaat voorzitter-opvolger. Deze kandidaat wordt voorgelegd aan de algemene vergadering ter goedkeuring.

De algemene vergadering wordt geacht de kandidaat te aanvaarden, tenzij een motie van wantrouwen wordt ingediend door ten minste een vijfde van de leden.

In voorkomend geval wordt over de motie van wantrouwen gestemd via gewone meerderheid, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. Wordt de motie van wantrouwen afgewezen, dan wordt de oorspronkelijke kandidaat alsnog aanvaard als voorzitter-opvolger.

Wordt de motie van wantrouwen aanvaard en draagt de algemene vergadering geen nieuwe kandidaat voor, dan wijzen de voorzitter en ondervoorzitter van het bestuur een nieuwe kandidaat aan zoals in dit artikel bepaald. Wordt de motie van wantrouwen aanvaard en draagt de algemene vergadering bij gewone meerderheid een nieuwe kandidaat voor, dan wordt over diens kandidatuur in een afzonderlijke stemming gestemd.

De nieuwe kandidaat moet door een tweederdemeerderheid van de leden worden goedgekeurd, waarna deze kandidaat de voorzitter-opvolger wordt. Indien deze meerderheid niet wordt behaald, dan wijzen de voorzitter en ondervoorzitter van het bestuur een nieuwe kandidaat aan zoals in dit artikel bepaald.

Artikel 53. De voorzitter-opvolger krijgt de bevoegdheid tot vorming van een nieuw bestuur.

Artikel 54. Het nieuwe bestuur wordt voorgedragen bij algemene vergadering. De algemene vergadering beslist hierover bij gewone meerderheid.

Artikel 55. Na de aanstelling van de nieuwe bestuursleden worden de voormalige bestuursleden ontslagen. De algemene vergadering beslist hierover bij gewone meerderheid.

Art. 55bis. Na het ontslag van bestuursleden beslist de algemene vergadering bij afzonderlijke stemming over de aan hen te verlenen tussentijdse kwijting.

Artikel 56. De verkiezing gebeurt bij voorkeur schriftelijk en is geheim. Indien nodig kan de verkiezing ook elektronisch plaatsvinden. Ook elektronisch is de stemming geheim. 

Artikel 57. Bestuurders worden in beginsel benoemd voor onbepaalde duur. Bestuurders zijn herbenoembaar.

Afdeling III – Bevoegdheden

Artikel 58. Het bestuur is bevoegd om alle handelingen van intern bestuur te verrichten die nodig of dienstig zijn voor de verwezenlijking van het voorwerp van de vzw, met uitzondering van de handelingen waarvoor volgens de wet of volgens deze statuten de algemene vergadering exclusief bevoegd is.

Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, met name overleg en toezicht, kunnen de bestuurders de bestuurstaken onder elkaar verdelen. Die taakverdeling kan niet aan derden tegengeworpen worden, zelfs niet nadat ze zijn openbaar gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) in het gedrang.

Artikel 59. Het bestuur vaardigt alle interne reglementen uit die hij nodig oordeelt. Dergelijk intern reglement kan geen bepalingen bevatten die strijdig zijn met het WVV of de statuten. Het intern reglement en elke wijziging daarvan worden aan de leden meegedeeld overeenkomstig artikel 2:32 WVV. De recentste versie van het intern reglement ligt steeds ter inzage op de zetel van de vzw. Indien het bestuur het intern reglement wijzigt, is ze verplicht dit op de agenda en in de notulen van het bestuur op te nemen.

Afdeling IV – Vergadering van het bestuur

Artikel 60. Het bestuur vergadert zo dikwijls als het belang van de vzw het vereist. Elke bestuurder kan een vergadering van het bestuur oproepen. De oproeping gebeurt schriftelijk aan alle bestuurders, minstens twee dagen voor het tijdstip van samenkomst. De oproeping bevat de datum, het uur en de plaats van de samenkomst van het bestuur, evenals de agenda. De oproepende bestuurder stelt de agenda op. Elk voorstel dat door ten minste twee bestuurders wordt goedgekeurd wordt op de agenda geplaatst. Het bestuur kan digitaal beraadslagen en besluiten.

Artikel 61. Het bestuur besluit als college, tenzij anders vermeld in de statuten of de wet. In geval van een gelijke stemming, geldt de stem van de voorzitter als doorslaggevend.

Voor handelingen die de waarde van 100 euro overschrijden, is naast een meerderheid binnen het bestuursorgaan steeds het expliciet en unaniem akkoord van de voorzitter, de vice-voorzitter en de financieel beheerder vereist.

Artikel 62. In beginsel kan het bestuur geldig beraadslagen en besluiten ongeacht het aantal aanwezige bestuurders.

Artikel 63. Besluiten van het bestuur kunnen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders genomen worden. Dit houdt in elk geval in dat er een beraadslaging plaatsvond per e-mail, video- of telefoonconferentie of enig ander communicatiemiddel.

Artikel 64. Er wordt verslag genomen van de besluiten van het bestuur. Deze verslagen worden bewaard op de maatschappelijke zetel van de vzw.

Elke bestuurder en elk lid hebben recht op inzage van de verslagen.

De notulen van de vergaderingen van het bestuur worden ondertekend door de voorzitter en de bestuurders die erom verzoeken.

Artikel 65. Wanneer het bestuur een besluit moet nemen of zich over een verrichting moet uitspreken die onder zijn bevoegdheid valt, waarbij een bestuurder een rechtstreeks of onrechtstreeks belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat strijdig is met het belang van de vereniging, moet de betrokken bestuurder dit meedelen aan de andere bestuurders vóór het bestuursorgaan een besluit neemt. Zijn verklaring en toelichting over de aard van dit strijdig belang worden opgenomen in het verslag van de vergadering van het bestuur die het besluit moet nemen. Het is het bestuur niet toegestaan dit besluit te delegeren.

De bestuurder met een belangenconflict mag niet deelnemen aan de beraadslagingen van het bestuur over deze besluiten of verrichtingen, noch aan de stemming in dat verband. Wanneer de meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders een belangenconflict heeft, dan wordt het besluit of de verrichting aan de algemene vergadering voorgelegd; ingeval de algemene vergadering het besluit of de verrichting goedkeurt, kan het bestuur ze uitvoeren.

Deze procedure is niet van toepassing wanneer de besluiten van het bestuur betrekking hebben op gebruikelijke verrichtingen die plaatshebben onder de voorwaarden en tegen de zekerheden die op de markt gewoonlijk gelden voor soortgelijke verrichtingen.

Afdeling V – Ontslag uit het bestuur

Artikel 66. Elke bestuurder kan ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de voorzitter van het bestuur. De bestuurder moet in functie blijven totdat de algemene vergadering redelijkerwijs in zijn vervanging kan voorzien.

Artikel 67. Het bestuur heeft de bevoegdheid om leden uit zijn midden te ontheffen uit hun functie door middel van het goedkeuren van een motie van wantrouwen door de algemene vergadering. Een motie van wantrouwen moet ten laatste vijf dagen voor de algemene vergadering worden aangekondigd door het bestuur. Het gewraakte bestuurslid heeft het recht gehoord te worden voor de stemming. Over deze motie, voorgesteld door het bestuur, wordt gestemd bij gewone meerderheid.

De stemming over de motie van wantrouwen is geheim.

Artikel 68. Wanneer de plaats van een bestuurder openvalt vóór het einde van zijn mandaat, hebben de overblijvende bestuurders het recht een nieuwe bestuurder te coöpteren volgens de procedure bepaalt in §2 van artikel 9:6 WVV.

Titel VII – Vertegenwoordiging

Artikel 69. Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van het bestuur als college, wordt de vzw in en buiten rechte eveneens vertegenwoordigd door de voorzitter en ondervoorzitter van het bestuur, alsook door de financieel beheerder. Zij handelen in beginsel alleen. Evenwel zijn zij gebonden door de bepalingen van artikel 61.

Deze bevoegdheidsbeperkingen kunnen niet worden tegengeworpen aan derden, zelfs niet nadat ze openbaar zijn gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken vertegenwoordigers in het gedrang.

Titel VIII - Boekhouding

Artikel 70. Het boekjaar van de vzw begint op 1 januari en eindigt op 31 december. Het eerste boekjaar begint uitzonderlijk op de dag van oprichting en zal eindigen op 31 december.

Artikel 71. Na goedkeuring van de jaarrekening en begroting door de algemene vergadering, dienen de jaarrekening en de begroting te worden ondertekend door de bestuurders bedoeld in artikel 69.

Artikel 72. Op de boekhouding zijn de relevante wettelijke bepalingen van toepassing.

Titel IX – Slotbepalingen

Artikel 73. De vzw is opgericht voor onbepaalde duur en kan op elk moment ontbonden worden volgens de regels van het WVV en artikel 36 van deze statuten.

Artikel 74. In geval van ontbinding en vereffening, wordt het vermogen bestemd aan de feitelijke vereniging Minos Gent. Indien de feitelijke vereniging Minos Gent ophoudt te bestaan alvorens de vereffening van Minos Leuven, beslist de algemene vergadering of, in ondergeschikte orde, de vereffenaar over de bestemming van het vermogen van de vzw. In ieder geval wordt het vermogen bestemd aan een vereniging met een gelijkaardig belangeloos doel.

Artikel 75. Deze statuten treden in werking vanaf de neerlegging bij de griffie van de ondernemingsrechtbank.

Artikel 76. Voor alle gevallen die niet geregeld zijn door deze statuten, zijn de bepalingen van het WVV en diens uitvoeringsbesluiten van toepassing.